Wat is Modern Round Dance?

 

Round Dansen is oorspronkelijk een Amerikaanse vorm van ballroomdansen, een parendans waarin de dansparen tegelijkertijd in een cirkel passen uitvoeren, op aanwijzingen van een dansleider (cuer). De figuren lijken op bekende figuren uit de standaard Latijns-Amerikaanse dansen. Voorbeelden zijn de figuren New Yorker en Fence Line uit de cha cha cha en rumba.

 

Het verschil is dat de cuer bij Round Dansen de figuren op de muziek aankondigt, vlak voordat ze moeten worden uitgevoerd. De cuer is meestal ook de leraar die nieuwe passen en figuren aan de dansers uitlegt en voordoet.

 

Round Dansen wordt wereldwijd in veel Square- en Round dansclubs beoefend. Op talloze evenementen staan squaredansen en Round Dansen naast elkaar op het programma.

 

Round Dansen kent veel verschillende ritmes en stijlen. De meeste bekende ritmes, die ook in conventionele dansscholen worden aangeleerd, zijn onder meer de wals, twostep, rumba, cha cha cha en de quickstep.

 

De individuele passen en figuren worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad in fases II tot VI door de internationale overkoepelende organisatie ROUNDALAB. Daardoor wordt gegarandeerd dat de figuren wereldwijd hetzelfde zijn en dat dansers in clubs overal ter wereld kunnen meedansen. Tolerantie, gemeenschapszin en plezier zijn erg belangrijk voor Round Dansers.

 

Er zijn geen wedstrijden, toernooien of demonstraties in het Round Dansen en daardoor is de sfeer ontspannen en vrij. Niet de perfecte stijl of het visuele aspect van de figuren zijn het belangrijkste; het gaat om het plezier van de dansers. Zo kan genoten worden van het bewegen op muziek dat Round Dansen biedt zonder gehinderd te worden door concurrentiestrijd of de druk om te presteren.

 

 

 

 

Bron:  www.ecta.de

Disclaimer I design & layout

 

Nederlandse Vereniging van Square Dansers

Deze website gebruikt cookies voor analyse-doeleinden en/of het tonen van advertenties. Door gebruik te blijven maken van de site gaat u hiermee akkoord. cookie policy. OK